The powerful figure of the celebrity chef: reflecting on chauvinism in professional kitchens

Keywords: Chef, Professional kitchen, Gender inequalities, Chauvinism

Abstract

This work aims to analyze gender relations in professional kitchens from the perspective of masculinities. It is also intended to discuss how possible male domination practices are produced and reproduced in relation to the performance of women in the professional kitchen. Under the light of the theoretical framework of authors dealing with the topic it was possible to identify that despite some advances in the organizational and social sphere, the professional kitchens and the figure of the chef still have traces of chauvinism since this function refers to the idea of ​​authority, being still, little occupied by women.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Aline de Amorim Cordeiro Viana, Faculdade Única de Ipatinga

Possui graduação em Gastronomia pela Universidade Salgado de Oliveira/ Campus Recife (2007); Pós-graduanda (Lato Senso) em História Social e Contemporânea pela FUNIP. Tem interesse em realizar pesquisas sobre: Alimentação e Feminismo. História das mulheres e o Mundo do trabalho.

References

ABDALA, M. C. Comida e gênero: as relações e suas tramas. In: Encontro Regional da ANPUH-MG, 2012, Mariana. Anais... Mariana: ANPUH MG, 2012. Disponível em: <http://www.encontro2012.mg.anpuh.org/ >Acesso em: 14 Nov. 2020.

AMORIM, V.L.M. et al. Discriminação de Gênero na cozinha profissional – Quando surgiu esta história? In: Semana de Pesquisa da Universidade Tiradentes, 2016, Tiradentes. Anais... Tiradentes: Unit, p.1-3, 2016.

ASSUNÇÃO, V.K. de. Comida de mãe: notas sobre alimentação, família e gênero. Caderno Espaço Feminino, v.19, n.1, p. 233-253, Jan./Jul. 2008.

BARBOSA, L. Os donos e as donas da cozinha. In: FREITAS, M. E.; DANTAS, M. (Orgs.) Diversidade sexual e trabalho. São Paulo: Cengage Learning, 2011.

BOUAZZOUNI, N. Fominismo. Quando o machismo senta à mesa. Belo Horizonte: Quintal Edições, 2018.

BOURDIEU, P. A dominação masculina. Tradução Maria Helena Kühner .12. ed. Rio de Janeiro: Bertrand Brasil, 2007.

BOURELLY, M. Cheffe de cuisine : le coût de la transgression. Cahiers du Genre. n. 48, p. 127-148, 2010.

Disponível em: Acesso em 19 Nov. de 2020.

BRIGUGLIO, B. Cozinha é lugar de mulher? A divisão sexual do trabalho em cozinhas profissionais. Tese de doutorado. Programa de Pós-Graduação em Ciências Sociais do Instituto de Filosofia e Ciências Humanas da Universidade Estadual de Campinas, 2020.

BRUSCHINI, M. C; RICOLDI, A. M. Revendo estereótipos: O papel dos homens no trabalho doméstico.. Revista Estudos Feministas, Florianópolis, v.20, n.1, p.344, janeiro-abril/ 2012.

CACOUAULT-BITAUD, M. La sociologie de l´éducation et les enseignants. Travail du Genre: cherchez la femme. In : LAUFER, J ; MARRY, C. ; MARUANI, M. Les Sciences sociales du travail à l´épreuve des différences de sexe. Paris: La Découverte/MAGE, 2003. p.163-180.

COLLAÇO, J. H. L. Cozinha Doméstica e Cozinha Profissional: do discurso às práticas. Revista Caderno Espaço Feminino. v. 19, n. 1. 2008.

DEMOZZI S. F. Cozinha do cotidiano e cozinha profissional: representações, significados e possibilidades de entrelaçamentos. Revista História: Questões & Debates. Editora UFPR. Curitiba, n. 54, p. 103-124, jan./jun. 2011.

DORIA, C. A. Flexionando o gênero: a subsunção do feminino no discurso moderno sobre o trabalho culinário. Cadernos Pagu, n.39, p.251-271, julho-dezembro de 2012.

HIRATA, H; KERGOAT, D. Novas configurações da divisão sexual do Trabalho. In: Cadernos de Pesquisa, v.37, n.32. São Paulo: Cebrap, set./dez. 2007.

MAHMOOD, S. Politics of Piety: The Islamic Revival and the Feminist Subject. PRINCETON; OXFORD: Princeton University Press, 2005. Disponível em: Acesso em 09 Abr. 2021.

RESENDE, A. M.; MELO, M. C. Lugar de mulher é na cozinha? Uma análise com chefs mulheres sob a lógica da dominação masculina. IV Congresso Brasileiro de Estudos Organizacionais, Porto Alegre, RS, Brasil, 19-21 out. 2016.

ROSCOE, E. Stirring the Pot: Women in a Male Dominated Kitchen. In: Verstehen, v. IX, publicado anualmente pela Sociology Student’s Association. Disponível em https://mcgillverstehen2012.weebly.com/stirring-the-pot-women-in-a-male-dominated-kitchen.html . Acesso em 15 Dez. 2020.

SAFFIOTI, H. O poder do macho. São Paulo: Moderna, 1987. Coleção Polêmica.

SARTI, R. Melhor o cozinheiro? Um percurso sobre a dimensão de gênero da Preparação da comida (Europa ocidental, séculos XVI-XIX). In: Cadernos Pagu, n.39, p.87-158, jul/dez. 2012.

SCAVONE, N. “O superchef e a menina prodígio”: as posições ocupadas pelos gêneros na gastronomia profissional. In: Fazendo Gênero 8 - Corpo, Violência e Poder, Florianópolis, 25-28 ago. 2008.

SCOTT. J. Gênero: uma categoria útil de análise. Revista Educação e Realidade v.20 n.2, Faculdade de Educação/UFRGS Porto Alegre, 1995.

SCHWAN, T. P.; PAULA, N. M. Novas Profissões, Novos Desafios: Estudo das Competências do Chef de Cozinha. In: Anais XXXIV Encontro da ANPAD, Rio de Janeiro: 25 a 29 set. 2010. Disponível em: <http://www.anpad.org.br/admin/pdf/gpr1602.pdf>. Acesso em 19 Nov. de 2020.

Published
2021-06-04
How to Cite
de Amorim Cordeiro Viana, A. (2021). The powerful figure of the celebrity chef: reflecting on chauvinism in professional kitchens. Scientiarum Historia Magazine, 1, 9. https://doi.org/10.51919/revista_sh.v1i0.252
Section
Ciência, Tecnologia e Sociedade